Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

    Υπηρεσίες εφαρμογής υαλουρονικού οξέως

    Υαλουρονικό οξύ

    Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα θεμελιώδες φυσικό συστατικό του δέρματος. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά υδρόφιλο δομικό πολυσακχαρίτη, ο οποίος βρίσκεται στο μεγαλύτερο του ποσοστό στο δέρμα. Ανανεώνεται πολύ γρήγορα στο σώμα μας αλλά μειώνεται σταθερά με το χρόνο και την έκθεση στον ήλιο. Η διαφορά ανάμεσα στο ροδαλό δέρμα του μωρού και το διαφανές του ηλικιωμένου ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό η μείωση στο ποσό του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σε συνθετικά, ενέσιμα σκευάσματα, αποτελεί προϊόν βιοτεχνολογίας και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλές στην καθημερινή κλινική πράξη.

    Οι μορφές του υαλουρονικού οξέος

    Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί σε δύο μορφές.

    1. Ως ενέσιμο εμφύτευμα το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται στη βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και στην αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωματικών ή και του πηγουνιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η εικόνα της μύτης (liquid rhino) πριν ή μετά από ρινοπλαστική, να γεμίσουν οι κρόταφοι που σταδιακά αδειάζουν με την ηλικία (cougar temples), ή οι πτυχές κάτω από το κάτω βλέφαρο (nasojugal groove). Χρησιμοποιείται επίσης στη μεσοθεραπεία του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των χεριών και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί ίσως την καλύτερη μέθοδο ενυδάτωσης του δέρματος σε βάθος. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά αμέσως και διαρκούν.
    2. Ως τοπικό σκεύασμα χρησιμοποιείται ευρέως για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενώ σε μορφή γάζας βοηθά στην επούλωση τραυμάτων ή εγκαυμάτων. Ωστόσο, το υαλουρονικό οξύ απορροφάται εξαιρετικά δύσκολα από το ακέραιο δέρμα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τα οφέλη της ενέσιμης ενυδάτωσης η επάλειψη του προϊόντος εξωτερικά.

     

    Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ;

    Η βασική ιδιότητα του υαλουρονικού οξέος είναι η ενυδάτωση των ιστών. Αυτό συμβαίνει διότι συγκρατεί ποσότητα νερού 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του! Η παρουσία του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα του ανθρώπου είναι εξαιρετικά εμφανής στη βρεφική και παιδική ηλικία, με δέρμα λαμπερό και φρέσκο, ενώ η σταδιακή του εξαφάνιση σε μεγαλύτερη ηλικία οδηγεί σε δέρμα «χάρτινο», άτονο και «διαφανές».

    Η παρουσία του βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, επιβραδύνει την μετακίνηση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, ενώ ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική του ικανότητα.

    Μετά την έγχυση του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, τα μικρο-σωματίδια του ζελέ απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, ενυδατώνοντας τους γειτονικούς ιστούς. Με την πάροδο του χρόνου, το ζελέ διασπάται πλήρως και απορροφάται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα, ενώ ταυτόχρονα πιθανότατα παράγεται και κολλαγόνο, κάτι που εξηγεί την επίδρασή του και τα ευεργετικά αποτελέσματά του στο δέρμα, ακόμη και αρκετό χρόνο μετά την πλήρη απορρόφηση του υλικού (9 – 15 μήνες).

    Πού εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

    Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται για την αποκατάσταση των ρυτίδων και των βαθύτερων πτυχώσεων του προσώπου. Επίσης σε περιοχές του προσώπου που έχουν ατροφήσει ή έχουν αδειάσει από μαλακούς ή και σκληρούς ιστούς. Γνωρίζουμε πλέον ότι η γήρανση συνδέεται με ατροφία των οστών του προσώπου αλλά και του λιπώδους ιστού του.

    Πιο συγκεκριμένα:

     

    • Στις ρινοπαρειακές αύλακες (στις έντονες γραμμές δεξιά και αριστερά από τη μύτη έως τις άκρες των χειλιών).
    • Στις γωνίες του στόματος (γραμμές της μαριονέττας).
    • Στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή – barcode)
    • Για τη βελτίωση του περιγράμματος των χειλιών
    • Την αύξηση του όγκου των χειλιών και την ενυδάτωση τους
    • Για την αύξηση του όγκου των ζυγωματικών.
    • Αφού προηγηθεί θεραπεία με τοξίνη της αλλαντίασης (Botox, Dysport), για τις υπολειπόμενες στατικές ρυτίδες του μετώπου ή του μεσόφρυου ή για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια
    • Τη βελτίωση της εικόνας της μύτης, του πηγουνιού ή του περιγράμματος της κάτω γνάθου
    • Για τη βελτίωση της περιοχής κάτω από το κάτω βλέφαρο και των μαύρων κύκλων

    Ανάλογα με τη σημείο εφαρμογής του ενέσιμου ζελέ, ο γιατρός επιλέγει υλικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά ελαστικότητας, ρευστότητας ή και διάρκειας, που θα επιτρέψει τη διόρθωση προβλημάτων σε διάφορες περιοχές του προσώπου, με ιστούς που έχουν διαφορετικό πάχος από πάνω, αλλά και σε διαφορετικές ηλικίες.

    Πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Τα εμφυτεύματα του συνθετικού, διασταυρωμένου υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής 9-15 μήνες. Η τελική διάρκεια του προϊόντος εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, την κινητικότητα των μυών στην περιοχή που εφαρμόζεται το εμφύτευμα, το βαθμό εκφραστικότητας του προσώπου, τον τρόπο ζωής και τέλος  το προϊόν που επιλέγεται για θεραπεία.

    Τα ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα. Αυτή τους η ιδιότητα τους προσδίδει το ελάττωμα των επανειλημμένων εφαρμογών, ωστόσο τους δίνει και το πολύ σημαντικό προτέρημα της μεγάλης ασφάλειας, καθώς αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θα βελτιωθεί από μόνο του.

    Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ αποτελεί προϊόν βιοσύνθεσης, δηλαδή δεν είναι ζωικής προέλευσης – δεν έχει δηλαδή παρουσία ζωικής πρωτεΐνης – αλλά μικροβιακής προέλευσης κι έτσι, πολύ σπάνια προκαλεί αλλεργική αντίδραση και γι’ αυτό δε χρειάζεται να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας. Επιπλέον, εάν κριθεί σκόπιμο, είναι δυνατός ο κατακερματισμός και η απορρόφηση του υαλουρονικού οξέος με υαλουρονιδάση, ένα υδροδιαλυτό πρωτεϊνικό ένζυμο, το οποίο δρα μόνο στο σημείο της έγχυσής της, προκαλώντας την υδρόλυση και την καταστροφή του υαλουρονικού οξέος.

    Η υαλουρονιδάση είναι προτιμότερο να εφαρμόζεται συντηρητικά, ώστε να αποφεύγεται η υπερ-διόρθωση καθώς και πιθανές αλλεργίες. Είναι προτιμότερο να υπο-διορθώνεται η βλάβη και να γίνεται σταδιακή απορρόφηση του υπερβάλλοντος υαλουρονικού οξέος, ιδιαίτερα όταν η διόρθωση γίνεται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

    Εν κατακλείδι, το υαλουρονικό οξύ μαζί με το λίπος, αποτελούν μέχρι τώρα τα μόνα ενέσιμα υλικά, για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα εξουδετέρωσής τους μετά την έγχυση στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνονται ιδιαιτέρως ασφαλή. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα έχουν αναγάγει το υαλουρονικό οξύ, ως τη δεύτερη πιο δημοφιλή ενέσιμη θεραπεία στις γυναίκες στο χώρο της αισθητικής ιατρικής και την τρίτη στους άνδρες.

    Σε ποιους δεν ενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στα εξής:

    1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
    2. Σε ασθενείς που έχουν υποστεί θρομβοεμβολικά επεισόδια
    3. Στους ανθρώπους που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
    4. Σε άτομα με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ
    5. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις τύπου σκληροδερμίας και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς

    Σε ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίσει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Η ηλικία έναρξης της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι υποκειμενική και καθορίζεται από τον ασθενή και τις ανάγκες του. Στην πλειονότητα των ασθενών η συγκεκριμένη θεραπεία φαίνεται να αρχίζει κατά την 3η με 4η δεκαετία της ζωής, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε νεότερους ανθρώπους όπως για να διορθωθεί κάποια ατέλεια ή και ουλή.

    Προβληματισμοί και σκέψεις για τη θεραπεία

    Πριν την έναρξη των θεραπειών με υαλουρονικό οξύ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρία.

    Ενδεχομένως να χρειαστούν συμπληρωματικές συνεδρίες, ανάλογα με τον τρόπο που το σώμα αντιδρά σε αυτές.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου δύο – τρεις επισκέψεις πριν μείνουν απολύτως ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Για τη διατήρηση του καλού αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί, οι θεραπείες θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μεταξύ μιας και δύο εφαρμογών το χρόνο.

    Εάν ωστόσο το άτομο δεν επιθυμεί επανάληψη της θεραπείας, κατανοεί πως το δέρμα του θα επανέλθει σχεδόν στην αρχική του κατάσταση. Ρυτίδες και ουλές θα επιστρέψουν, ενώ τα αυξημένα χείλη θα χάσουν τον όγκο τους.

    Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Η εφαρμογή της απαιτεί γνώση, εμπειρία και αρκετή προσοχή.

    Μετά τον εντοπισμό και την ανάλυση του προβλήματος, ο γιατρός συζητά με τον ασθενή τις πιθανές λύσεις, και αφού αποφασιστούν αυτές γίνεται φωτογράφηση και εφαρμόζεται τοπική αναισθητική κρέμα. Μετά από 30 – 40 λεπτά ξεκινά η διαδικασία της ενέσιμης εφαρμογής του υαλουρονικού οξέος, αφού προηγηθεί επιμελής αντισηψία. Η διαδικασία αυτή διαρκεί από μερικά λεπτά  ως μισή ώρα.

    Η χρήση της αναισθησίας από τον πλαστικό χειρουργό βοηθά, ώστε η διαδικασία να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Επίσης συνήθως χρησιμοποιούμε υλικά που περιέχουν τα ίδια τοπικό αναισθητικό, για μεγαλύτερη ανακούφιση του/της ασθενούς.

    Για περιοχές γύρω από τα μάτια χρησιμοποιούνται στρογγυλά ρύγχη που δεν κόβουν και έχουν την οπή στο πλάι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τελείως οι τραυματισμοί αλλά και οι εκχυμώσεις στην περιοχή.

    Αποθεραπεία και αγωγή μετά την ενέσιμη λήψη υαλουρονικού οξέος

    Ο γιατρός, αμέσως μετά τη θεραπεία, εφαρμόζει μασάζ στην περιοχή, ώστε να κατανεμηθεί το υλικό ομαλά.

    Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο από το γιατρό και θα πρέπει να αποφεύγεται από τον ασθενή. Επίσης, εφαρμόζεται πάγος στην περιοχή για την αποφυγή του οιδήματος καθώς και χρήση κρύων επιθεμάτων με πυκνό διάλυμα χαμομηλιού.

    Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στη ζέστη και στον ήλιο, αλλά και οι έντονες κινήσεις του προσώπου. Επίσης οι στάσεις του ύπνου να μην ασκούν πίεση στην περιοχή της θεραπείας για 5 με 6 ημέρες. Προτιμούμε μαλακές τροφές ιδιαίτερα στις εφαρμογές γύρω από το στόμα.

    Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

    Ελαφρύ οίδημα, ερυθρότητα και σπανιότερα εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων, είναι πιθανές παρενέργειες μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ. Αυτές όμως διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα και έως ένα σημείο είναι αναμενόμενες.

    Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αντισηψία της περιοχής, διότι το υαλουρονικό οξύ αποτελεί εμφύτευμα που μπορεί να μολυνθεί.

    Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Μια έγχυση μέσα σε αγγείο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται στρογγυλά ρύγχη με την οπή στο πλάι, που δεν τραυματίζουν, αργές εγχύσεις πάντα στην έξοδο και χαμηλή πίεση.

    Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην εφαρμόζεται σε περιοχές με στοιχεία ακμής ή φλεγμονής για την αποφυγή λοίμωξης.

    Με ποια άλλη θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με τοξίνη της αλλαντίασης (Botox, Dysport), επιτυγχάνοντας έτσι, την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία αναδόμησης του προσώπου. Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με peeling, laser καθώς και με μεσοθεραπεία.

    Στην περίπτωση συνδυασμού laser – υαλουρονικού, είναι προτιμότερο το laser να προηγείται ή ν’ απέχει χρονικά τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες του υαλουρονικού, καθώς η άμεση εφαρμογή laser μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση του υλικού.

    Πόσο κοστίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

    Το κόστος της θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με το υλικό και την ποσότητα που επιλέγεται και τα σημεία του προσώπου.

    Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή εκτίμηση και χρήση του όγκου που θα χρειαστεί, ώστε μην αυξηθεί το προγραμματισμένο κόστος.