Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  The Breast Cancer Risk Assessment Tool

  Μπορεί η επέμβαση της αποκατάστασης να συγκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την πορεία της νόσου γενικά, καθώς και την τοπική υποτροπής της;

  Έχει αποδειχθεί ότι η επιβίωση της γυναίκας παραμένει παρόμοια είτε αυτή κάνει είτε δεν κάνει αποκατάσταση μαστού. Σε γενικές γραμμές, εφόσον η μαστεκτομή γίνει σωστά και σε υγιή όρια, η αποκατάσταση δεν επηρεάζει την υποτροπή.

  Με τη χρήση του υπερηχογραφήματος και του MRI (μαγνητική τομογραφία) μπορούμε να δούμε και πίσω από προθέσεις ή και μέσα σε κρημνούς, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο όλης της περιοχής χωρίς προβλήματα.Δυστυχώς η τοπική υποτροπή μετά από μαστεκτομή υποδηλώνει περισσότερο την επιθετικότητα της νόσου, που ίσως σύντομα γενικευθεί, παρά κάποιο άλλο τοπικό αίτιο.

  Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή της τεχνικής αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί;

  Για να επιλεγεί η σωστή τεχνική θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά διαφορετικά δεδομένα, όπως τα στοιχεία του όγκου, το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς, η ανάγκη άλλων θεραπειών ή το ιστορικό ανάλογων θεραπειών στο παρελθόν, ο σωματότυπος της γυναίκας, το σχήμα και το μέγεθος του άλλου μαστού, η πιθανότητα μαστεκτομής στον άλλο μαστό, ο πιθανός έλεγχος για φορεία των γονιδίων BRCA 1 και 2 ή άλλου τύπου κληρονομούμενου καρκίνου μαστού, η εργασία και τα ενδιαφέροντα της γυναίκας, η ηλικία της και η κατάσταση της υγείας της και φυσικά οι δικές τηςεπιθυμίες αλλά και του συντρόφου της και η οικονομική και ασφαλιστική της κατάσταση.

  Η αποκατάσταση του μαστού προκαλεί δυσκολίες στις μετέπειτα θεραπείες;

  Η επιτυχημένη αποκατάσταση του μαστού δεν επηρεάζει τις άλλες θεραπείες.  Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγεται η ακτινοβόληση αποκατεστημένων μαστών καθώς μειώνεται η τελική ποιότητα της αποκατάστασης.  Στην περίπτωση αποκατάστασης με πρόθεση, η πιθανή λοίμωξή της μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη άλλων θεραπειών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

  Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο να αποφευχθούν επιπλοκές, ιδίως στην άμεση αποκατάσταση, σε γυναίκες που θα χρειαστούν μετεγχειρητικές θεραπείες. Επίσης είναι καίριας σημασίας η συνεννόηση όλων των μελών της ομάδας που εμπλέκεται στη φροντίδα της γυναίκας.  Ο ογκολόγος χειρουργός, παθολόγος ογκολόγος, πλαστικός χειρουργός, ακτινοθεραπευτής, παθολογοανατόμος θα συννενοηθούν για την βέλτιστη λύση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

  Ποιά είναι η τάση των γυναικών που υποβάλλονται σε μαστεκτομή;  Επιλέγουν την άμεση ή την απώτερη αποκατάσταση;

  Η επιλογή των γυναικών σχετίζεται πολύ στενά με το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, καθώς και με την ηλικία. Νέες, εργαζόμενες και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγουν συνήθως την άμεση αποκατάσταση. Μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς και γυναίκες χωρίς ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, επιλέγουν συνήθως απώτερη ή καθόλου αποκατάσταση.  Πολύ σημαντική είναι και η καθοδήγηση του ογκολόγου – χειρουργού, με τον οποίο συνδέεται συνήθως με βαθιά σχέση εμπιστοσύνης.

  Πότε και με ποιούς τρόπους γίνεται η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω;

  Η αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω μπορεί να γίνει στο πρώτο χειρουργείο αποκατάστασης μαστού ή σε χωριστό χειρουργείο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του μαζικού κώνου.  Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να γίνεται σε χωριστό χειρουργείο, αφού ο χρόνος και η βαρύτητα έχουν επιδράσει στους μαστούς.  Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να αποκατασταθεί η θηλή σε σημείο διαφορετικό από το σημείο της κορυφής του μαζικού κώνου.  Στο χειρουργείο αυτό, που θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία φάση της αποκατάστασης, μπορούν να εφαρμοστούν μικροδιορθώσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.

  Η αποκατάσταση της θηλής και της θηλαίας άλω μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι ένα απλό τατουάζ, που όμως δεν δημιουργεί ανάγλυφο αποτέλεσμα. Άλλη λύση είναι οι προσθετικές πλαστικές θηλές που κολλούν στο δέρμα εξωτερικά χωρίς επέμβαση. Τέλος υπάρχει και η αποκατάσταση της θηλής με δερματικό κρημνό ή μόσχευμα και η αποκατάσταση της άλω με τατουάζ ή δερματικό μόσχευμα.  Η αποκατάσταση αυτή, αν και δεν αποκαθιστά την αίσθηση της θηλής, μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική από πλευράς αισθητικής. Η αισθητική αυτή θα δώσει πίσω σημαντικό μέρος της χαμένης αυτοπεποίθησης σε σχέση με το σώμα της, ιδίως χωρίς ρούχα. Πολλές φορές και για το πιο φυσικό αποτέλεσμα θα πρόσθετε κανείς και τατουάζ για τη φυσικότερη προσέγγιση του χρώματος θηλής και άλω.

  Ποια είναι η εικόνα του μαστού μετά την αποκατάσταση;  Υπάρχουν ουλές και που;

  Ο αποκατεστημένος μαστός μπορεί να παρουσιάζει μία κεντρική ουλή, η οποία κρύβεται κάτω από την αποκατάσταση θηλής και θηλαίας άλω. Μπορεί επίσης να έχει μία οριζόντια ή λοξή γραμμή που χρησιμοποιήθηκε για τη μαστεκτομή. Τέλος, σε περίπτωση χρήσης αυτόλογου ιστού, τμήμα δέρματος που περιβάλλεται από κάποιες ουλές.  Η τελική εικόνα μπορεί να ποικίλει πολύ ανάλογα με το είδος της αποκατάστασης, τον άμεσο ή απώτερο χαρακτήρα της, τον τύπο της μαστεκτομής και τη χρήση της ακτινοθεραπείας.

  Πολλές φορές, ειδικά σε μικρούς περιφερικούς όγκους ή και προφυλακτική μαστεκτομή, η τελική εικόνα θα μπορούσε να πλησιάζει αυτήν της ανόρθωσης μαστού ή της αυξητικής μαστού, ειδικά αν ο ογκολόγος χειρουργός και ο πλαστικός χειρουργός μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κατάλληλες για τούτο τομές, που βέβαια θα κάνουν λίγο πιο πολύπλοκη την όλη διαδικασία, δίνοντας όμως ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ασθενής είναι απαραίτητο να ενημερώνεται για όλα όσα αφορούν στην αποκατάσταση και τα είδη της αποκατάστασης που προσφέρονται και ενδείκνυνται στην περίπτωσή της, πριν από το χειρουργείο της μαστεκτομής.

  Πριν υποβληθεί μια γυναίκα σε αποκατάσταση έχει τη δυνατότητα να δει φωτογραφίες γυναικών που έχουν ήδη κάνει την επέμβαση;

  Εφόσον το επιθυμεί πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να δει φωτογραφίες με διάφορα είδη αποκατάστασης σε ασθενείς παρόμοιων χαρακτηριστικών. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μία καλή μαστεκτομή και μία αντίστοιχα καλή αποκατάσταση συνήθως ικανοποιούν την πλειονότητα των γυναικών.

  Η πλαστική αποκατάσταση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες;

  Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στα ιδιωτικά καλύπτεται το σημαντικό κόστος των προθέσεων σιλικόνης, που ίσως απαιτηθούν. Οι περισσότερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, σε γενικές γραμμές, καλύπτουν τα έξοδα, ανάλογα με τον τύπο του συμβολαίου. Επίσης, θα ήταν καλό για την αποφυγή συγχύσεων, να επικοινωνεί προεγχειρητικά η ασθενής με την ασφαλιστική της εταιρία.