Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες αποκατάστασης μετά από απώλεια κιλών

  Αποκατάσταση σώματος μετά από απώλεια κιλών

  Η χειρουργική αποκατάσταση σώματος έπειτα από μεγάλη απώλεια βάρους, επαναφέρει το σχήμα του σώματος. Αντιμετωπίζει το περίσσιο δέρμα και λίπος που έχουν χαλαρώσει και «κρεμάσει», προσφέροντας μια εμφάνιση με ομαλά περιγράμματα και καλύτερη εικόνα.

  Η μείωση βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία του ανθρώπου που την επιτυγχάνει.  Το περίσσιο λίπος όμως «ξεχειλώνει» το δέρμα και τους ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητά τους και την ιδιότητα τους να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους.

  Έτσι, μια πλαστική χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης έπειτα από απώλεια μεγάλου βάρους μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ανόρθωση προσώπου (facelift – λίφτινγκ) που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του προσώπου, των σιαγόνων και του λαιμού αλλά και το άδειασμα του προσώπου
  • Ανόρθωση μαστών που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση των μαστών ή και αύξηση αυτών, πολλές φορές με χρήση ιστών του ιδίου ατόμου που αλλιώς θα απορρίπταμε
  • Κοιλιοπλαστική η οποία απομακρύνει την περίσσια δέρματος που κρέμεται κάτω από την κοιλιά
  • Ανόρθωση του κάτω μισού του σώματος (lower bodylift) που αντιμετωπίζει την κοιλιά που «κρέμεται», τους χαλαρούς γλουτούς (ψωμάκια) και τη χαλάρωση της έξω επιφάνειας των μηρών
  • Ανόρθωση της έσω επιφάνειας των μηρών για να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση στο εσωτερικό των μηρών αλλά και της ράχης
  • Βραχιονοπλαστική με την οποία απομακρύνεται η περίσσια δέρματος στην περιοχή των βραχιόνων (μπράτσα)
  • Ανόρθωση του άνω μισού του σώματος (upper bodylift) που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση στο άνω μισό του σώματος, το θώρακα και τη ράχη και μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με την ανόρθωση στήθους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τους ιστούς που αφαιρούνται από τα πλάγια του θώρακα για την αύξηση του στήθους

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι

  Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι για αποκατάσταση σώματος μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους είναι:

  • Ενήλικες, οι οποίοι έχασαν πολλά κιλά και έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτοί απαιτείται να έχουν φυσιολογικές εξετάσεις θρέψης (λευκώματα) και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι ψυχολογικά
  • Υγιείς ενήλικες, χωρίς προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους από την επέμβαση
  • Άνθρωποι που δεν καπνίζουν, ή είναι πρόθυμοι να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα για 2 με 3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο
  • Άτομα με ρεαλιστικούς στόχους ως προς τα αποτελέσματα της επέμβασης
  • Άτομα που έχουν αυτοδεσμευτεί ν’ ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση

  Πιθανοί κίνδυνοι και πληροφορίες ασφαλείας

  Η χειρουργική αναμόρφωση του σώματος, με ομαλά περιγράμματα και χωρίς περίσσιο λίπος και δέρμα, περιλαμβάνει ορισμένους κινδύνους, μεταξύ των οποίων η αιμορραγία, η συλλογή υγρού, μειωμένη ικανότητα επούλωσης ουλών – τομών, νέκρωση και απώλεια δέρματος, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, εκτεταμένες ή διευρυμένες ουλές, μούδιασμα ή άλλες αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος, καθυστέρηση στην επούλωση.

  Όλες αυτές οι πιθανές παρενέργειες από την επέμβαση θα πρέπει να συζητηθούν εκτενώς με τον γιατρό. Θα πρέπει επίσης ν’ απαντηθούν τυχόν απορίες που αφορούν στην εγχείρηση και στην περίοδο της αποθεραπείας.

  Η περίοδος της αποθεραπείας

  Σε όλη την περίοδο της αποθεραπείας (τουλάχιστον ενός μήνα όταν πραγματοποιείται η πλήρης επέμβαση), θα πρέπει ο ασθενής να φορά τους ελαστικούς επιδέσμους ή τον κορσέ που θα εφαρμόσει ο χειρουργός με την ολοκλήρωση της επέμβασης αποκατάστασης σώματος. Επίσης, μικροί, λεπτοί σωλήνες (παροχετεύσεις) που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα προς το τέλος της επέμβασης, παροχετεύουν προσωρινά περίσσεια αίματος ή υγρών. Όταν σταματήσει η παραγωγή τους, αφαιρούνται.

  Ο γιατρός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες που περιλαμβάνουν τη φροντίδα της χειρουργημένης περιοχής και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και ν’ αναφέρει οτιδήποτε τον απασχολεί για την υγεία του. Στην περίοδο της αποθεραπείας θα πρέπει να αποφεύγει το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους και το τέντωμα. Ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει πότε θα του επιτρέψει να επανέλθει στους καθημερινούς του ρυθμούς και συνήθειες.

  Για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης στα πόδια θα χρειαστεί να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατά. Απαραίτητη είναι και η λήψη άφθονων υγρών και επίσης θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες συμπίεσης για 2 εβδομάδες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

  Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί όλες τις οδηγίες του γιατρού. Είναι ουσιώδες για ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

  Τα αποτελέσματα μετά την αποκατάσταση σώματος

  Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά αμέσως μετά την επέμβαση, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα χρειάζονται ακόμη και δύο χρόνια για να διαμορφωθούν. Οι ουλές, που θα είναι πάντα ορατές ακόμη και αν εξασθενήσουν με την πάροδο των χρόνων, αποτελούν κομμάτι της επέμβασης που θα πρέπει ο ασθενής να αποδεχτεί. Επίσης είναι πιθανό ότι σε κάποια τους σημεία οι ουλές μπορεί να απαιτήσουν αναθεώρηση για καλύτερες ουλές ή για αφαίρεση υπολειπόμενης περίσσειας δέρματος. Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να δει φωτογραφίες «πριν-μετά» παρόμοιων περιστατικών για να κατανοήσει τι μπορεί να αναμένει και στη δική του περίπτωση.

  Τα αποτελέσματα της επέμβασης συνήθως κρατούν επί μακρόν, αρκεί το άτομο να διατηρεί ένα σταθερό σωματικό βάρος. Επειδή το δέρμα έχει χάσει αρκετή από την ελαστικότητά του, συνεχής απώλεια βάρους μετεγχειρητικά θα οδηγήσει σε νέα χαλάρωση και θα επηρεάσει την ποιότητα του αποτελέσματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι ιστοί και το δέρμα χαλαρώνουν και πάλι, χωρίς όμως να χάνεται το περίγραμμα του σώματος που επετεύχθη με την επέμβαση.

  Ο ενδιαφερόμενος για την επέμβαση θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τελικό αποτέλεσμα. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί και άλλη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό σχήμα σώματος. Η σωστή τήρηση των οδηγιών του γιατρού από τον ασθενή είναι μείζονος σημασίας για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Γι’ αυτό απαιτείται να είναι επιμελής στην φροντίδα των τομών, τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής και την προστασία της περιοχής.