Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες κοιλιοπλαστικής

  Κοιλιοπλαστική

  Η γήρανση, η εγκυμοσύνη, οι σοβαρές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, οι επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και ορισμένοι κληρονομικοί παράγοντες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτές οι αλλαγές δεν υποχωρούν ούτε με τη δίαιτα, ούτε και με την άσκηση. Ο λόγος είναι πως τα «στοιχεία» που συντελούν στη χαλάρωση – το δέρμα δηλαδή και ο ινώδης συνδετικός ιστός – δεν μπορούν να μεταβληθούν μόνο με τη δίαιτα ή και με την άσκηση. Η κοιλιοπλαστική, η οποία αφορά τόσο γυναίκες (κυρίως μετά την εγκυμοσύνη) όσο και άνδρες, συνδυάζει τη βελτίωση της εικόνας και την καλύτερη λειτουργία του σώματος.

  Ωστόσο, ο θεράπων γιατρός θα πρέπει, πριν την πραγματοποίηση της επέμβασης, να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους στο ιδανικό βάρος σώματος. Κατόπιν καλό είναι ο ασθενής να υιοθετήσει την άσκηση στην καθημερινότητά του. Αυτό προτείνεται διότι έτσι, το χειρουργείο θα διαρκέσει λιγότερο και θα μειωθεί και η έκτασή του.

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την κοιλιοπλαστική

  Σε γενικές γραμμές ο υποψήφιος για κοιλιοπλαστική θα πρέπει να νιώθει έντονη δυσφορία από την εικόνα της κοιλιάς του και θα πρέπει:

  • Να είναι υγιής σωματικά και να διατηρεί ένα σταθερό σωματικό βάρος
  • Να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Καλό είναι να μην είναι καπνιστής ή να είναι πρόθυμος να μειώσει ή και να σταματήσει το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση διπλασιάζεται η πιθανότητα επιπλοκών
  • Να νιώθει έντονη ενόχληση και δυσφορία από την εικόνα της κοιλιάς του

  Πριν την επέμβαση

  Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός εκτιμά τη κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου και λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σημαντικό να εντοπίσει τις παρελθούσες κοιλιακές επεμβάσεις, το πιθανό ιστορικό παρουσίας κηλών, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα. Μετά τη λήψη ιστορικού, ο γιατρός προχωρεί στην κλινική εξέταση. Εκεί θα εκτιμήσει τον τόνο του δέρματος και του κοιλιακού τοιχώματος, τυχόν παρουσία κηλών και τη λειτουργία της κοιλιάς σε χαλάρωση και σύσπαση. Επιπλέον, θα εκτιμήσει τη «ζημιά» που έχει υποστεί το δέρμα, την έκταση των ραγάδων και το τμήμα που θα μπορεί να αφαιρεθεί κατά την επέμβαση.

  Η κοιλιοπλαστική, σχεδόν πάντα, συνοδεύεται με λιποαναρρόφηση και γι’ αυτό χρειάζεται να συζητηθεί εάν ο ασθενής θα επιθυμούσε να προβεί σε λιποαναρρόφηση και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως μηροί ή γόνατα.

  Ο πλαστικός χειρουργός προχωρεί στο σχεδιασμό του χειρουργείου. Ανάλογα με τη βλάβη που έχει εντοπίσει, μπορεί αυτό να είναι μόνο λιποαναρρόφηση, λιποαναρρόφηση και μικρή αφαίρεση δέρματος με ουλή λίγο μεγαλύτερη από αυτή την καισαρικής τομής (μίνι κοιλιοπλαστική), λιποαναρρόφηση και μίνι κοιλιοπλαστική με ενδοσκοπική αποκατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος ή πλήρη κοιλιοπλαστική με αποκατάσταση και ανακατασκευή του κοιλιακού τοιχώματος.

  Τι δεν κάνει η κοιλιοπλαστική

  Συχνά οι ασθενείς που επιδιώκουν να προβούν σε κοιλιοπλαστική δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Θεωρούν πως με την επέμβαση θα χάσουν σημαντικό βάρος και ταυτόχρονα θα απομακρυνθούν οι ραγάδες. Ωστόσο, η κοιλιοπλαστική δεν είναι επέμβαση απώλειας βάρους! Είναι μία επέμβαση που αποκαθιστά τον τόνο του κοιλιακού τοιχώματος και τη λεπτότητα της μέσης, βελτιώνοντας σημαντικά την αισθητική του κορμού. Στην κοιλιοπλαστική απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των ραγάδων, όχι όμως και αυτές που μπορεί να εκτείνονται ψηλά πάνω από τον ομφαλό και κάτω από το στήθος, οι οποίες σίγουρα θα παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

  Πιθανοί κίνδυνοι από την επέμβαση και πληροφορίες ασφάλειας

  Ο ασθενής που θ’ αποφασίσει να προβεί σε κοιλιοπλαστική θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η απόφασή του στηρίζεται σε καθαρά προσωπικούς λόγους. Θα πρέπει να γνωρίζει πλήρως όλους τους πιθανούς κινδύνους και να τους αποδεχτεί. Ανάμεσα στους κινδύνους της επέμβασης αναφέρονται:

  • Αιμορραγία
  • Λοίμωξη
  • Συλλογή υγρού
  • Μούδιασμα ή άλλες αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος
  • Επίμονες ουλές
  • Περιοδική χαλαρότητα του δέρματος
  • Λιπώδης νέκρωση
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές και πνευμονικές επιπλοκές
  • Ασυμμετρία
  • Επίμονος πόνος
  • Πιθανότητα επαναληπτικής επέμβασης

  Η επέμβαση

  Μετά το βασικό προεγχειρητικό έλεγχο και την προετοιμασία του εντέρου, ο χειρουργός προχωρεί στην επέμβαση. Εκεί καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, ώστε η τομή να ταιριάζει στο είδος και στο μέγεθος των εσωρούχων και των μαγιό που χρησιμοποιεί ο ασθενής, για να κρύβεται εντελώς η ουλή που θα προκύψει.

  Στην επέμβαση ανασηκώνεται το δέρμα της κοιλιάς, και αφού μετακινηθεί ο ομφαλός, ανακατασκευάζεται το κοιλιακό τοίχωμα και λεπταίνει η μέση. Κατόπιν αφαιρείται το δέρμα και το λίπος που περισσεύει, τοποθετείται ο ομφαλός στη σωστή θέση και ολοκληρώνεται η επέμβαση με το κλείσιμο του τραύματος.

  Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετούνται παροχετεύσεις (σωληνάκια που αφαιρούν το περίσσιο υγρό των ιστών έως ότου να σταματήσει η παραγωγή υγρού περίπου 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με το βάρος σώματος). Επίσης, χρησιμοποιείται καθετήρας για χορήγηση αναλγησίας, για τη μείωση του πόνου.  Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται κορσές που βοηθά στην ταχύτερη αποθεραπεία των περιοχών που πραγματοποιήθηκε η λιποαναρρόφηση και βοηθά στη μείωση του πόνου και στην καλύτερη επούλωση των τομών.

  Η αποθεραπεία

  Η κοιλιοπλαστική, ανάλογα με την έκτασή της και το σωματικό βάρος του ασθενούς, εμφανίζει διαφορετική βαρύτητα. Όταν ένας ασθενής κάνει λιποαναρρόφηση επιτρέπεται να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε λίγες μόλις μέρες.  Μια πλήρης κοιλιοπλαστική, απαιτεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες για την πλήρη επάνοδο του.

  Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του:

  • Τον τρόπο με τον οποίο θα φροντίζει τις τομές και τις παροχετεύσεις
  • Τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής – από το στόμα ή σε μορφή αλοιφής, για τη μείωση του κινδύνου πιθανής μόλυνσης
  • Τη χρήση πιεστικών καλτσών και/ή αντιπηκτικών για την αποφυγή φλεβικής θρόμβωσης
  • Τι θα πρέπει να προσέχει ο ασθενής στη γενικότερη υγεία του
  • Το χρόνο που θα πρέπει να επισκεφθεί για επανέλεγχο το γιατρό του

  Τα αποτελέσματα της επέμβασης

  Όσο μεγαλύτερη είναι η επέμβαση τόσο περισσότερος χρόνος απαιτείται για να φανούν τα τελικά της αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η διόρθωση της χαλάρωσης, η τεντωμένη σφριγηλή κοιλιά και η λεπτή μέση,  έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία της σπονδυλικής στήλης αλλά και στη στάση του σώματος. Η κοιλιοπλαστική στοχεύει τόσο στην αισθητική όσο και στη λειτουργική αποκατάσταση της κοιλιάς.  Η κοιλιά αποτελεί το κέντρο του σώματος και είναι μία ερωτογενής περιοχή. Πολύ συχνά μένει ακάλυπτη από τα ρούχα κάτι που επηρρεάζει τη συνολική εικόνα του σώματος.

  Αξίζει να σημειωθεί πως η κοιλιοπλαστική ως επέμβαση είναι εξίσου σημαντική για άνδρες και γυναίκες. Οι γυναίκες με την εγκυμοσύνη και οι άνδρες με την συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα, παρουσιάζουν την ίδια ανάγκη αφαίρεσης λίπους. Η χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος είναι κάτι που συναντάμε πολύ συχνότερα στις γυναίκες που έχουν κυοφορήσει.

  Τέλος, η μαζική απώλεια βάρους πολλών κιλών οδηγεί στην ανάγκη επεμβάσεων με την ίδια λογική με αυτή της κοιλιοπλαστικής. Δηλαδή, διπλή επέμβαση ή  κυκλική επέμβαση γύρω από το σώμα,  ανόρθωση των μηρών,  ανόρθωση των βραχιόνων ή και του στήθους. Σε όλες αυτές τις επεμβάσεις συνδυάζεται η βελτίωση της αισθητικής με αυτήν της λειτουργίας του σώματος.