Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες εφαρμογής ενέσιμων θεραπειών

  Botox προσώπου και dysport – Μεσοθεραπεία

  Η μείωση των ρυτίδων στο πρόσωπο επιτυγχάνεται με την θεραπεία botox προσώπου. Ανάλογα με το είδος των ρυτίδων όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικές μεθόδους. Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 3 βασικές κατηγορίες:

   

  • Ρυτίδες που προέρχονται από τη βαρύτητα (στατικές ρυτίδες). Αυτές σχετίζονται με τη χαλάρωση και πτώση των ιστών προς τα κάτω (ρινοπαρειακή αύλακα, γραμμή της μαριονέτας, χαλάρωση του λαιμού) και αντιμετωπίζονται με νήματα, υαλουρονικό οξύ, λίπος, laser, Peeling, facelift ή και με συνδυασμό τους.
  • Αυτές που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα, που αντιμετωπίζονται με μεθόδους ανανέωσης της επιφάνειας του δέρματος (αγωγή αντιγήρανσης, peeling, laser, needling, microdermabrasion, dermabrasion, nanofat, microbotox, μεσοθεραπεία).
  • Τις ρυτίδες που προέρχονται από τη δράση μυών. Αυτές είναι αρχικά ορατές μόνο όταν λειτουργούν οι μύες έκφρασης του προσώπου (δυναμικές ρυτίδες). Mε την πάροδο του χρόνου όμως μετατρέπονται σε στατικές. Αρχικά, η καλύτερη αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων γίνεται με εφαρμογή αλλαντιασικής τοξίνης  (Botox προσώπου), δηλαδή την παράλυση των μυών του προσώπου (ολική ή μερική), με τη χρήση της τοξίνης της αλλαντίασης -Botox ή Dysport.

  Τι είναι η αλλαντιασική τοξίνη τύπου Α

  Η δραστική ουσία για το Botox προσώπου είναι η αλλαντιασική τοξίνη τύπου Α. Πρόκειται για μία ουσία που προέρχεται από το βακτήριο της αλλαντίασης. Οι ενέσεις με τη συγκεκριμένη τοξίνη εμποδίζουν τη λειτουργία των μυών που δημιουργούν τις δυναμικές ρυτίδες, οι οποίες με τον χρόνο μετατρέπονται σε στατικές. Στη φάση όπου το πρόσωπο έχει μόνο δυναμικές ρυτίδες (ρυτίδες έκφρασης), η αλλαντιασική τοξίνη τύπου Α με την επίτευξη της μερικής ή ολικής παράλυσης των μυών που ευθύνονται για τη δημιουργία τους, τις εξαλείφει. Εάν οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, τότε η τοξίνη βοηθά στη σταδιακή εξασθένησή τους και στη μείωση του βάθους τους.

  Οι στατικές ρυτίδες που έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να φύγουν τελείως, ακόμη και μετά από αρκετές συνεδρίες botox προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται συνδυαστική θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, καθώς η παράλυση από την τοξίνη, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του υαλουρονικού οξέως και μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα ή νήματα PDO. Στο συνδυασμό των τριών μη επεμβατικών αυτών μεθόδων, ιδανικά υπάρχει απόσταση δύο ως τριών εβδομάδων (όταν εφαρμόζονται στην ίδια περιοχή), ώστε να δράσει πλήρως η τοξίνη πριν τη διόρθωση με το υαλουρονικό οξύ ή τα νήματα PDO.

  Η εμπορική ονομασία των δύο πιο γνωστών και εγκεκριμένων από την Αμερικανική Εταιρία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) σκευασμάτων της αλλαντιασικής τοξίνης, είναι Botox και Dysport. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται χρήση μιας από τις δύο επώνυμες και εγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες, διότι πρόκειται για μία αρκετά ευπαθή πρωτεΐνη και μόνο γνωστά και σωστά συντηρημένα σκευάσματα μπορούν να δώσουν αξιόπιστα και ασφαλή αποτελέσματα.

  Άλλες εφαρμογές των botox & dysport

  Η χρήση Botox ή Dysport μπορεί να αντιμετωπίσει την υπεριδρωσία αλλά και κάποιους τύπους ημικρανίας ή πονοκεφάλου.

  Η έκκριση του ιδρώτα, προκαλείται από τους ίδιους υποδοχείς με αυτούς που προκαλούν τη σύσπαση των μυών κι έτσι, με τη χρήση της τοξίνης, μπορούμε να αναστείλουμε την υπεριδρωσία, αδρανοποιώντας τη δραστηριότητα των αδένων αυτών.

  Στην περίπτωση πονοκεφάλου ή ημικρανίας που προκαλούνται από σπασμό μυών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τοξίνη με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  Η πρώτη συνάντηση

  Το Botox και Dysport αποτελούν θεραπείες για τις οποίες υπάρχει πλήθος πληροφοριών. Δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι επιστημονικά ορθές, ούτε διατυπωμένες με ακρίβεια. Ο πλαστικός χειρουργός που θα εφαρμόσει τη θεραπεία, θα πρέπει καταρχήν να έχει γνώση, εξειδίκευση και εμπειρία στο αντικείμενο αυτό και να μπορεί να απαντήσει με κάθε λεπτομέρεια σε τυχόν απορίες. Θα πρέπει να τονίσει τους ελάχιστους κινδύνους της θεραπείας, τις εναλλακτικές μεθόδους, το συνδυασμό μεθόδων και φυσικά να είναι σαφής ως προς το κόστος της.

  Πριν προχωρήσει στη θεραπεία, ο γιατρός θα πρέπει να λάβει πλήρες ιατρικό ιστορικό και κατόπιν να προχωρήσει σε κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση εστιάζεται σε πιθανές ασυμμετρίες στο πρόσωπο ή την λειτουργία των μυών του.  Σε αυτή τη φάση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συζητήσει με το γιατρό ό,τι τον απασχολεί και να ενημερωθεί για όλα τα στάδια της αποθεραπείας καθώς και για την δική του συνδρομή στη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων.

  Στο γιατρό επίσης πρέπει να αναφερθεί:

  • Αν ο ενδιαφερόμενος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα κάποια που να μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία (ασπιρίνη, αντιπηκτικά, αντιφλεγμονώδη).
  • Αν ποτέ στο παρελθόν έκανε κάποια άλλη εφαρμογή της θεραπείας και με ποια αποτελέσματα ή αν έχει πραγματοποιηθεί επέμβαση στην περιοχή που θα γίνει η θεραπεία.
  • Η πιθανότητα εγκυμοσύνης ή αν υπάρχουν αλλεργίες

  Σημείωση: Η θεραπεία δεν πρέπει να γίνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από μυοπάθειες, σε εγκύους και σε γυναίκες σε γαλουχία.

  Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού:

  • Αποχή από το κάπνισμα, υγιεινή διατροφή και λήψη βιταμινών
  • Φροντίδα μετά τη θεραπεία
  • Προσοχή στο σκύψιμο, κατάκλιση ή επαφή με τα σημεία των εγχύσεων για 4 ώρες μετά τη θεραπεία

  Πρέπει μετά το botox προσώπου να μείνω σπίτι;

  Όχι. Μετά τη θεραπεία, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι ερυθήματα (κοκκινίλες) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου και μικρά πρηξίματα που διαρκούν ως μισή ώρα. Οι καθημερινές δραστηριότητες δεν επηρεάζονται, αλλά είναι καλό να αποφύγει κανείς το σκύψιμο, την κατάκλιση και την επαφή των περιοχών όπου έγιναν οι ενέσεις για 4 ώρες. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται και η εφαρμογή μακιγιάζ για την ημέρα της θεραπείας. Μπορεί όμως να υπάρξουν μελανιές στα σημεία της έγχυσης, παρά την προσπάθεια μας για χρήση των λεπτότερων βελόνων που υπάρχουν

  Ποια είναι η ιδανική ηλικία για botox προσώπου;

  Υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη θεραπεία με botox ή dysport:

  1. Πριν σχηματισθούν οι δυναμικές ρυτίδες στο πρόσωπο, ώστε να αποφευχθεί τελείως η παρουσία τους στο πρόσωπο
  2. Με την εμφάνιση των πρώτων δυναμικών ρυτίδων. Η προσέγγιση αυτή είναι και η συχνότερη

  Σημείωση: Οι δυναμικές ρυτίδες εξαρτώνται από την ποιότητα του δέρματος, τους μύες του προσώπου και την εκφραστικότητα.

  Ο ιδανικός υποψήφιος για botox προσώπου

  Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για θεραπεία με αλλαντιασική τοξίνη (Botox, Dysport) είναι το άτομο που:

  • Θέλει να προβεί σε μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία, αναγνωρίζοντας ότι είναι παροδική
  • Επιθυμεί διακριτικά αποτελέσματα
  • Επιθυμεί μια ήπια βελτίωση των ρυτίδων του και μια πιο ξεκούραστη και δροσερή όψη
  • Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα
  • Κατανοεί τους περιορισμούς της θεραπείας για τις πρώτες ώρες
  • Δεν επιθυμεί ριζική αλλαγή στο πρόσωπό του
  • Δεν έχει μεγάλη χαλάρωση ή ενδιαφέρεται να συνδυάσει και κάποια άλλη μέθοδο για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης

  Αλλάζει ή όχι η έκφραση του προσώπου;

  Αν δεν άλλαζε τίποτα στο πρόσωπο με το botox / dysport, αναρωτιέται κανείς γιατί να προβεί σε μια τέτοια θεραπεία. Η θεραπεία φυσικά επεμβαίνει «αλλάζοντας» το πρόσωπο, μόνο που λειτουργεί ως ένα πινέλο ή μία σμίλη, που επιτρέπει την αλλαγή των χαρακτηριστικών, στο βαθμό που το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη θέση των φρυδιών στο μέτωπο αλλά και για το σχήμα των ματιών και του στόματος. Έτσι, μετά από μερικές εβδομάδες, το δέρμα είναι ανανεωμένο και το πρόσωπο πολύ πιο ξεκούραστο από ότι ήταν πριν.

  Botox προσώπου και πιθανές παρενέργειες

  Η δράση του φαρμάκου έχει ημερομηνία λήξης και γι’ αυτό η οποιαδήποτε παρενέργεια δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Επιπλέον, το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια και σε μεγαλύτερες δόσεις χωρίς προβλήματα. Σε γενικές γραμμές οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Μικρές και παροδικές εκχυμώσεις από τα τσιμπήματα της βελόνας της σύριγγας
  • Ελαφρύς πονοκέφαλος για 2-3 ημέρες
  • Ασυμμετρίες στο πρόσωπο που διορθώνονται με μια μικρή χορήγηση φαρμάκου στην κατάλληλη θέση
  • Βλεφαρόπτωση, που τις περισσότερες φορές θα διορθωθεί με χορήγηση κολλυρίου. Καλό είναι να αποφεύγουμε την πίεση στα σημεία των ενέσεων, το σκύψιμο ή την κατάκλιση για 4 ώρες μετά την εφαρμογή

  Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε ότι η θεραπεία πρέπει να γίνεται από γιατρό, ειδικά εκπαιδευμένο στη συγκεκριμένη τεχνική.

  Πονάει το botox προσώπου;

  Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγμιαίο τσίμπημα και η ενόχληση δε διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Συνήθως προηγείται η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας και η χρήση πάγου, για να ελαχιστοποιήσουμε κάθε επώδυνη αίσθηση.

  Όταν το botox προσώπου δεν επαναλαμβάνεται

  Η διακοπή της επανάληψης botox προσώπου δεν είναι σε καμία περίπτωση βλαπτική για τον ασθενή. Ωστόσο, η διακοπή της θεραπείας σημαίνει επιστροφή της εικόνας του προσώπου στην προ-θεραπείας κατάστασή του. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την κινητικότητά τους. Αν η διακοπή συμβεί μετά από αρκετές συνεδρίες, πιθανόν κάποιες ρυτίδες του προσώπου να είναι λιγότερο έντονες.

  Πόσες φορές μπορώ να κάνω θεραπεία;

  Ο αριθμός των θεραπειών για κάθε άτομο δεν είναι συγκεκριμένος και ούτε υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή, όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Μάλιστα μετά από 3-4 θεραπείες, το διάστημα μέχρι την ανάγκη για νέα θεραπεία αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει διότι οι κινήσεις που προκαλούν τις ρυτίδες έχουν περιοριστεί. Καλό είναι οι εφαρμογές να μη γίνονται πιο συχνά από το 3μηνο ή 4μηνο. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%), που αναπτύσσουν αντισώματα στη δραστική ουσία του φαρμάκου.

  Μεσοθεραπεία / Mini – botox

  Η μεσοθεραπεία είναι μέθοδος εφαρμογής ουσιών στο επίπεδο αμέσως κάτω από την επιδερμίδα, που οδηγεί σε βαθιά ενυδάτωση καθώς μπορεί να αναπληρώσει αποτελεσματικά το υαλουρονικό οξύ του δέρματος, που είναι φυσικό του στοιχείο, καθώς και να προσθέσει συνδυασμούς παραγόντων, όπως αμινοξέα, που οδηγούν στην ανάπλαση του δέρματος. Συνδυάζοντάς την με mini-botox, μεσοθεραπεία δηλαδή με τη χρήση αραιού διαλύματος αλλαντιασικής τοξίνης, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική διόρθωση των λεπτών ρυτίδων του δέρματος όπως γύρω από τα βλέφαρα, στο ντεκολτέ ή τη ράχη των χεριών.