Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

    Αυτοεξέταση μαστού – ψηλάφηση

    Σήμερα θεωρούμε μεν σημαντικό να κάνει μια γυναίκα αυτοεξέταση μαστού και να γνωρίζει την υφή του στήθους της, δίνουμε όμως ιδιαίτερη σημασία στους απεικονιστικούς ελέγχους που μας επιτρέπουν να διαγιγνώσκουμε ογκίδια μερικών χιλιοστών που συνήθως είναι πολύ μικρά για να τα ψηλαφήσουμε.

    Εικόνα που δείχνει πως γίνεται η αυτοεξέταση μαστού

    Από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να προχωρούν σε αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα.  Η 5η και 15η ημέρα του κύκλου και για όσο διάστημα υπάρχει έμμηνος ρύση είναι οι καταλληλότερες ημέρες. Μετά την εμμηνόπαυση, επιλέγουμε μία σταθερή ημέρα για να εξετάζουμε το μαστό.

    Μέρος της αυτοεξέτασης είναι η επισκόπηση. Καθόμαστε μπροστά σε ένα καθρέπτη και τοποθετούμε τα χέρια παράλληλα στον κορμό. Ακολούθως τα χέρια σφίγγουν τη μέση και μετά χαλαρώνουν και μετά τοποθετούμε τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Ελέγχουμε σε κάθε θέση που παίρνουμε το σχήμα, το μέγεθος και την συμμετρία των μαστών και ελέγχουμε το χρώμα και την υφή του δέρματος του μαστού και των θηλών.

    Ψηλάφηση μαστών

    Η ψηλάφηση των μαστών γίνεται σε όρθια θέση στο μπάνιο ή ύπτια θέση με ένα μαξιλάρι κάτω από τους ώμους. Εξετάζουμε το μαστό με το αντίθετο χέρι. Χρησιμοποιούμε την μαλακή επιφάνεια των δακτύλων μας, εκτελώντας κυκλικές, συστηματικές κινήσεις και πιέζοντας ελαφρά τον μαστό πάνω στο θωρακικό τοίχωμα. Ελέγχουμε την περιοχή της μασχάλης με το αντίθετο χέρι καθώς και την περιοχή πάνω από την κλείδα.

    εικόνα για την ψηλάφηση μαστού

    Μετά την αυτοεξέταση μαστού οι απεικονιστικές εξετάσεις

    Η ψηλάφηση και η αυτοεξέταση μαστού, είναι σημαντικές και πρέπει να γίνονται. Για να ψηλαφήσει όμως μια γυναίκα ένα ογκίδιο μαστού,αυτό πρέπει να είναι περίπου δύο εκατοστά, ένα μέγεθος όγκου που δεν θεωρείται μικρό, ειδικά όταν σήμερα με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους μπορούμε να εντοπίσουμε ογκίδια διαμέτρου μόνο λίγων χιλιοστών.

    Απεικονιστικές εξετάσεις του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία ή η ψηφιακή τομοσύνθεση, το υπερηχογράφημα μαστών και η μαγνητική μαστογραφία. Η επιλογή της κατάλληλης απεικονιστικής εξέτασης ή εξετάσεων και η συχνότητά τους, εξατομικεύονται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, την πυκνότητα των μαστών της και το οικογενειακό και ατομικό της ιστορικό.