Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες ρινοπλαστικής

  Ρινοπλαστική επέμβαση

  Η επέμβαση στη μύτη, γνωστή και ως ρινοπλαστική, βελτιώνει τις γραμμές της μύτης, ώστε να εναρμονίζεται με το σχήμα του υπόλοιπου προσώπου. Επιπλέον, η ρινοπλαστική επέμβαση  μπορεί να διορθώσει αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται στην κατασκευή της μύτης.

  Συγκεκριμένα, η ρινοπλαστική μπορεί ν’ αλλάξει:

  • Το μέγεθος της μύτης ανάλογα με το πρόσωπο
  • Το πλάτος της ράχης της μύτης
  • Να ισιώσει τη ράχη της μύτης
  • Μπορεί να διορθώσει πιθανή ασυμμετρία
  • Να επέμβει σε προβλήματα της ράχης της μύτης ή των πτερυγίων (μειωμένη ράχη ή αυξημένη βάση πτερυγίων)
  • Να διορθώσει τα ρουθούνια

  Επιπλέον των αισθητικών προβλημάτων, η ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει ένα αποκλίνον διάφραγμα, ένα διάφραγμα δηλαδή, που εμποδίζει σημαντικά την αναπνοή σε συνύπαρξη με υπερτροφικές κόγχες.

  Κατά τη ρινοπλαστική, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο της δομή της μύτης, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ευθυγράμμιση του ρινικού διαφράγματος, επιτυγχάνοντας βελτίωση της αναπνοής. Επίσης μπορεί να βελτιωθεί και η έσω ρινική βαλβίδα, η γωνία δηλαδή της μύτης, απ’ όπου περνά ο αέρας και πολλές φορές κάνει τους ασθενής να νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα στο διάφραγμα.  Και σε αυτήν την περίπτωση βελτιώνεται σημαντικά η αναπνοή.

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι ρινοπλαστικής

  Για να θεωρηθεί κάποιος «κατάλληλος» υποψήφιος για ρινοπλαστική, θα πρέπει:

  • Να έχει διαμορφωθεί πλήρως η ανάπτυξη του προσώπου του
  • Να είναι απολύτως υγιής
  • Καλό είναι να μην καπνίζει, ή να είναι διατεθειμένος να το μειώσει ή και να σταματήσει για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο
  • Να έχει θετική στάση και ρεαλιστικούς στόχους ως προς τα αποτελέσματα της επέμβασης και τη βελτίωση της εμφάνισής του

  Πριν την επέμβαση θα ληφθούν φωτογραφίες μέσω των οποίων θα γίνει η μελέτη για το τι είδους και μεγέθους μύτη θα ταίριαζε στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Με βάση τη μελέτη αυτή θα σχεδιασθεί και η επέμβαση.

  Η επέμβαση ρινοπλαστικής

  Στη ρινοπλαστική,  η επέμβαση ξεκινά με τη γενική αναισθησία και συνεχίζεται με την κυρίως διορθωτική αισθητική επέμβαση. Κατά την διάρκεια της αισθητικής επέμβασης  ο χειρουργός επιλέγει μεταξύ της τεχνικής της κλειστής ρινοπλαστικής και της ανοιχτής. Στην κλειστή, οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, ενώ στην ανοικτή, εκτός από τις πολύ μικρές εσωτερικές τομές, η κυρίως τομή γίνεται εγκάρσια στο κάτω μέρος της μύτης μεταξύ των ρουθουνιών (στυλίδα – columella).

  Μέσα από τις δύο τεχνικές, ο πλαστικός χειρουργός ανασηκώνει ήπια τους ιστούς που καλύπτουν τα ρινικά οστά και τους χόνδρους και αναδιαμορφώνει την δομή της μύτης. Με την ολοκλήρωση της αισθητικής επέμβασης και της αναδιαμόρφωσης της δομής της, ο γιατρός περνά στο λειτουργικό κομμάτι. Διορθώνει το διάφραγμα, ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή. Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση τόσο της αισθητικής όσο και των λειτουργικών προβλημάτων της μύτης, ο χειρουργός κλείνει τις χειρουργικές τομές και επαναφέρει ιστούς και δέρμα στη σωστή θέση.

  Σημείωση: Πρόκειται για τη δυσκολότερη ίσως αισθητική επέμβαση καθώς αντιμετωπίζει και λειτουργικά θέματα της μύτης. Επίσης, καθώς επουλώνεται η μύτη αλλάζει με τρόπο που να μη μπορεί κανείς να ελέγξει. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει ένα ποσοστό ανάγκης διόρθωσης κάποιας πλευράς της επέμβασης γύρω στο 5-10%.

  Η περίοδος της αποθεραπείας

  Αμέσως μετά την επέμβαση, στο αρχικό στάδιο επούλωσης, τοποθετείται ειδικός νάρθηκας που στηρίζει τη μύτη εξωτερικά και την προστατεύει. Το αρχικό οίδημα υποχωρεί σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες, το τελικό αποτέλεσμα όμως, χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κατά την αποθεραπεία ο ασθενής νιώθει σταδιακές, ανεπαίσθητες αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης καθώς αποκτά ένα πιο μόνιμο σχήμα.

  Το οίδημα, που περιορίζεται σημαντικά μετά τον πρώτο μήνα, μπορεί να επανέρχεται από καιρού εις καιρόν κατά τo πρώτο έτος. Ο γιατρός δίνει συγκεκριμένες οδηγίες που μπορεί να περιλαμβάνουν συμβουλές φροντίδας της χειρουργημένης περιοχής, λήψη φαρμακευτικής αγωγής και γενικότερου ελέγχου.

  Καθώς μεγαλώνουμε, η μύτη υπόκειται σε σταδιακές αλλαγές, ωστόσο τα αποτελέσματα της επέμβασης θεωρούνται σχετικά μόνιμα.