Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες facelift (ρυτιδεκτομή)

  Facelift – Ρυτιδεκτομή

  Facelift (ρυτιδεκτομή) είναι μια χειρουργική διαδικασία που βελτιώνει τα εμφανή σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο και το λαιμό. Αντιμετωπίζει τις βαθιές ρυτίδες κάτω από τα κάτω βλέφαρα, κατά μήκος της μύτης, προεκτεινόμενες έως τις γωνίες των χειλιών. Αφαιρεί τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου, το διπλοσάγωνο και το περίσσιο λίπος κάτω από τα μάγουλα και το σαγόνι. Επαναφέρει το νεανικό περίγραμμα του προσώπου, το οποίο αλλοιώθηκε εξαιτίας της βαρύτητας, κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και άγχους, αλλά κυρίως λόγω της ατροφίας των ιστών του λίπους στο πρόσωπό μας αλλά και ατροφίας του σκελετού που υποστηρίζει το πρόσωπο.

  Στη διαδικασία ανανέωσης του προσώπου με τη ρυτιδεκτομή, συνήθως συζητιέται ή και πραγματοποιείται και ανόρθωση του μετώπου ή και βλεφαροπλαστική.

  Η ρυτιδεκτομή (facelift) δεν αλλάζει ριζικά την εμφάνιση του προσώπου και δεν δύναται να σταματήσει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης. Πρόκειται για χειρουργική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά άλλων, μη χειρουργικών μεθόδων. Καθώς όμως ιδιαίτερα με τις σημερινές τεχνικές μεταφοράς λίπους αποκαθιστά τον όγκο του προσώπου, μπορεί σε σημαντικό βαθμό να επαναφέρει την σφριγηλότητα αλλά και τη ζωντάνια του προσώπου, αποφεύγοντας την «τραβηγμένη» εικόνα του παρελθόντος

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι για facelift – ρυτιδεκτομή

  Για να θεωρηθεί κάποιος ιδανικός υποψήφιος για ρυτιδεκτομή (facelift) θα πρέπει:

  • Να είναι υγιής και να μην πάσχει απ’ οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση που μπορεί να παρεμποδίσει την αποθεραπεία
  • Να μην καπνίζει ή να μπορεί να μειώσει/διακόψει το κάπνισμα για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση
  • Η στάση του να είναι θετική και οι στόχοι του ρεαλιστικοί σχετικά με το αναμενόμενο αποτέλεσμα της επέμβασης

  Τα βήματα της επέμβασης

  Αρχικά επιλέγεται από τον χειρουργό σε συνεργασία με τον αναισθησιολόγο αν η αναισθησία θα είναι ολική ή τοπική +/- μέθη. Κατόπιν αποφασίζονται διαδικασίες που μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της ρυτιδεκτομής, όπως:

  • Εμφυτεύματα προσώπου για να τονωθούν οι γραμμές του προσώπου
  • Μοσχεύματα μαλακών ιστών για τον ανασχηματισμό της δομής του προσώπου
  • Τεχνικές resurfacing για τη βελτίωση του τόνου και της υφής του δέρματος του προσώπου
  • Μείωση ρυτίδων με ενέσιμα υλικά (λίπος ή εμφυτεύματα). Πλέον στην εποχή μας είναι δύσκολο να φανταστούμε παρέμβαση στο πρόσωπο χωρίς τη χρήση λίπους ή βλαστοκυττάρων για τη βελτίωση της εικόνας και επιστροφή της σφριγηλότητας των ιστών. Η μεταφορά λίπους (lipofilling) είναι πλέον κεντρική μέθοδος για την ανανέωση της εικόνας του προσώπου.

  Θα πρέπει επίσης να συζητηθούν πιθανές επιπλοκές, όπως κακή επούλωση (ιδιαίτερα σε καπνιστές/καπνίστριες), ασυμμετρία, αιμάτωμα ή νευρική βλάβη.

   

  Επιλογή είδους ρυτιδεκτομής

  Ο γιατρός επίσης θα επιλέξει το είδος της ρυτιδεκτομής, ανάλογα με την έκταση και τις αλλαγές που επιθυμεί να δει η/ο ενδιαφερόμενη/ος στο πρόσωπό της/του. Υπάρχουν 3 είδη

  1. Τυπική ρυτιδεκτομή
  2. Περιορισμένη ρυτιδεκτομή
  3. Ανόρθωση τραχήλου

  Η τυπική ρυτιδεκτομή (facelift) εκτείνεται από τη γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους, συνεχίζει γύρω από τα αυτιά και καταλήγει στο κάτω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Ενδέχεται να επιλεγεί και μια δεύτερη τομή κάτω από το πηγούνι για να βελτιώσει την εικόνα του χαλαρού τραχήλου. Κατά τη διαδικασία της επέμβασης ανορθώνεται το πρόσωπο και ο τράχηλος και επιστρέφει ο υποκείμενος ιστός στα σημεία που βρισκόταν σε νεότερες ηλικίες.  Το δέρμα επιστρέφει χωρίς καμμιά τάση και απομακρύνεται η περίσσια δέρματος. Το πρόσωπο επανακτά το περίγραμμά του και οι έντονες ρυτίδες λειαίνονται, αποφεύγοντας παράλληλα αφύσικες εικόνες των περασμένων χρόνων, ή τυπικά σημάδια του facelift όπως η απουσία της φαβορίτας, η παραμόρφωση του τράγου του αυτιού, η παραμόρφωση ή και επιμήκυνση του λοβίου του αυτιού.

  Η περιορισμένη ρυτιδεκτομή (facelift) ακολουθεί περιορισμένες τομές στο μέτωπο και γύρω από τ’ αυτιά και πιθανόν στην περιοχή των κάτω βλεφάρων. Μπορεί ν’ απαιτηθεί και πάλι η τομή στο πηγούνι ανάλογα με τη χαλάρωση του τραχήλου.

  Εάν στη ρυτιδεκτομή έχει προγραμματιστεί και ανόρθωση του τραχήλου, η τομή μπορεί να ξεκινά στο μπροστινό μέρος του λοβού του αυτιού και ν’ αναδιπλώνεται πίσω από τα αυτί καταλήγοντας στο κάτω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Με την τομή αυτή διορθώνεται το διπλοσάγωνο, τεντώνεται το χαλαρό δέρμα του λαιμού και απομακρύνεται το πλεονάζον λίπος κάτω από το σαγόνι, ενώ μπορεί να αποκατασταθεί και ο τόνος του τραχήλου συνολικά.

   

  Ολοκλήρωση της επέμβασης

  Με την ολοκλήρωση της ρυτιδεκτομής, ο χειρουργός «κλείνει» τις τομές στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και στις φυσικές πτυχώσεις και τις γραμμές του προσώπου και των αυτιών.

  Η όψη του προσώπου επανέρχεται πλήρως και γίνεται ορατή μόλις απομακρυνθεί το οίδημα και οι μώλωπες (2-3 εβδομάδες). Τα τελικά αποτελέσματα αποκαθιστούν τη νεανική όψη και βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του ατόμου. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί ένα φυσικό, διακριτικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα, χωρίς να προδίδεται η παρέμβασή μας από τυπικές αλλαγές όπως αυτές που είπαμε παραπάνω.

   

  Τα αποτελέσματα της ρυτιδεκτομής (facelift)

  Κατά την αποθεραπεία, χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην ασκείται πίεση ή να τραυματίζεται η χειρουργημένη περιοχή. Θα πρέπει ν’ ακολουθεί σχολαστικά τις οδηγίες του χειρουργού, που θα το βοηθήσουν να αποθεραπευτεί πλήρως και σύντομα, χωρίς επιπλοκές.

  Συνήθως χρειάζονται κάποιοι μήνες για να γίνει ορατό το τελικό αποτέλεσμα της ρυτιδεκτομής. Η διατήρηση όμως του ανανεωμένου δέρματος και της νεανικής επιδερμίδας, χρειάζεται τη φροντίδα του ατόμου. Επιβάλλεται η συνεχής προστασία από τον ήλιο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής και κάποια αγωγή αντιγήρανσης.