Loading...

Ζητήστε να σας καλέσουμε

  Υπηρεσίες αντιμετώπισης της γυναικομαστίας

  Τι είναι η γυναικομαστία;

  Η κατάσταση όπου ο άνδρας εμφανίζει υπέρ-ανεπτυγμένους ή υπερμεγέθεις μαστούς, αποκαλείται γυναικομαστία. Η γυναικομαστία οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, κληρονομικότητα, παχυσαρκία ή στη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Πολύ σπάνια μπορεί να οφείλεται σε δράση όγκων ή ακόμα και να κρύβει και καρκίνο μαστού. Οι συναισθηματικές διαταραχές και η μείωση της αυτοπεποίθησης είναι τα κυριότερα αποτελέσματα της πάθησης. Ορισμένοι μάλιστα άνδρες μπορεί να αποφεύγουν σωματικές δραστηριότητες και τη δημιουργία ερωτικών σχέσεων, μόνο για να κρύψουν την κατάστασή τους.

  Η γυναικομαστία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό τοπικό λίπος μόνο (ψευδογυναικομαστία), υπερβολικό λίπος και υπερβολική ανάπτυξη αδενικού ιστού ενώ ορισμένες φορές υπάρχει περίσσεια δέρματος στο μαστό. Αυτή η κατάσταση μπορεί ν’ αφορά στον έναν ή και στους δύο μαστούς.

  Οι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση γυναικομαστίας

   

  • Άνδρες, η κατάσταση των οποίων δεν μπορεί να διορθωθεί με εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους
  • Δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα που θα μπορούσε να εμποδίσει την επούλωση
  • Άνθρωποι που δεν καπνίζουν ή είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κάπνισμα ή να το μειώσουν για 2-3 εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο
  • Άτομα που δεν καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ και δεν είναι αλκοολικοί
  • Έχουν θετική στάση ζωής και συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της γυναικομαστίας
  • Με φυσιολογικό βάρος
  • Άτομα που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επέμβασης
  • Διαθέτουν σταθεροποιημένη ανάπτυξη μαστών, καθώς η εφηβεία συνοδεύεται πολύ συχνά από παροδική αύξηση του μεγέθους των μαστών
  • Δεν παίρνουν φάρμακα ή ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γυναικομαστία

  Θα προηγηθεί πάντα βασικός έλεγχος που στόχο έχει να αποκλείσει την πιθανότητα κακοήθειας ή άλλης πάθησης ορμονικής ή άλλης φύσης. Επίσης, θα πρέπει να αποκλεισθεί η παρουσία κάποιων ορμονοπαραγωγών όγκων, στους οποίους θα μπορούσε να οφείλεται η γυναικομαστία (όρχεις, επινεφρίδια). Οι ενήλικες με γυναικομαστία επωφελούνται σημαντικά από τη χειρουργική επέμβαση. Ενδέχεται όμως να χρειαστούν μια δεύτερη, επαναληπτική επέμβαση στο μέλλον. Αυτό βέβαια συμβαίνει μόνο όταν συνεχίζεται η ανάπτυξη των μαστών τους, ή όταν για τους ασθενείς στους οποίους η γυναικομαστία σχετιζόταν με φάρμακα ή ουσίες αυτοί επανέρχονται στη χρήση αυτών.

  Η επέμβαση της γυναικομαστίας

  Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, μειώνει το μέγεθος των μαστών και ενισχύει τις φυσιολογικές γραμμές τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρησιμοποιείται  λιποαναρρόφηση που μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες περιοχές του κορμού ή της ράχης. Πολλές φορές χρειάζεται και μία μικρή εκτομή αδένα κάτω από τη θηλή, που δύσκολα φεύγει με τη λιποαναρρόφηση.

  Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας το βάρος από τον υπερβάλλοντα μαζικό ιστό μπορεί να προκαλέσει τη χαλάρωσή τους και τέντωμα της άλω (της σκούρας δερματικής περιοχής που περιβάλλει τη θηλή). Στις περιπτώσεις αυτές βελτιώνεται χειρουργικά η θέση και το μέγεθος της άλω, ενώ μειώνεται και το περίσσιο δέρμα. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση που διορθώνει αυτή τη γυναικομαστία αποκαλείται μερική μαστεκτομή ή μειωτική επέμβαση.

  Τα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται αμέσως ορατά. Στο χρόνο της αποθεραπείας το μετεγχειρητικό οίδημα υποχωρεί σταδιακά, οι ουλές από τις τομές που συνήθως είναι μία στον κάθε μαστό, στο όριο ανοικτού και σκούρου δέρματος, εξασθενούν και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ικανοποίηση του ατόμου, από το διαφαινόμενο τελικό αποτέλεσμα. Χρειάζεται η χρήση κάποιου πιεστικού ενδύματος για 6-8 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα διαμορφώνεται πλήρως σε κάποιους μήνες.

  Οι ουλές είναι πολύ μικρές στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης, αλλά γενικά σε κάθε περίπτωση «κρύβονται» έξυπνα στις φυσικές πτυχώσεις του δέρματος. Η βελτίωση της εικόνας του κορμού, ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση και ενισχύει τη θετική εικόνα του εαυτού, με ρούχα ή χωρίς, επιτυγχάνοντας το μέγιστο ζητούμενο της επέμβασης, την ευζωία του ατόμου.