Τι είναι οι φυλλοειδείς όγκοι;
Οι φυλλοειδείς όγκοι είναι σπάνιοι όγκοι του μαστού, οι οποίοι όπως και τα ινοαδενώματα, περιέχουν δύο διαφορετικούς τύπους ιστού, συνδετικό και αδενικό ιστό (από τους πόρους και τα λόβια του μαστού). Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες 30 με 40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Οι φυλλοειδείς όγκοι είναι συχνά ψηλαφητοί και είναι ανώδυνοι, ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν επώδυνοι. Συχνά μεγαλώνουν γρήγορα και ενδέχεται να γίνουν ορατοί.
Στις απεικονιστικές εξετάσεις είναι σχετικά δύσκολο να γίνει διάκρισή τους από τα ινοαδενώματα, γι’ αυτό η διάγνωσή τους γίνεται μόνο με λήψη ιστού, είτε με διαδερμική βιοψία (μικροεπεμβατική βιοψία) ή με χειρουργική αφαίρεση. Οι περισσότεροι φυλλοειδείς όγκοι είναι καλοήθεις, αλλά περίπου ένας στους τέσσερεις είναι κακοήθης.
Αυτό που διαχωρίζει τους φυλλοειδείς όγκους σε καλοήθεις, κακοήθεις και borderline είναι η εικόνα των κυττάρων στο μικροσκόπιο. Borderline (οριακοί) είναι όγκοι σε μία ενδιάμεση κατάσταση, οι οποίοι δεν είναι ούτε εντελώς καλοήθεις αλλά δε χαρακτηρίζονται και κακοήθεις. Ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο του 5% των φυλλοειδών όγκων, είναι ξεκάθαρα κακοήθεις. Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με φυλλοειδείς όγκους δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο μαστού, θα πρέπει όμως να παρακολουθούνται με συχνές κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, και μετά την αφαίρεση των όγκων, δεδομένου ότι είναι πιθανή η υποτροπή τους.
Τα κακοήθη φυλλοειδή πρέπει να αφαιρούνται με ευρέα χειρουργικά όρια εκτομής ακόμα και αν αυτό απαιτεί μαστεκτομή σε κάποιες γυναίκες. Είναι διαφορετικά από τους περισσότερους καρκίνους του μαστού και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν σαρκώματα.