Η διάγνωση του καρκίνου στο μαστό ορισμένες φορές πραγματοποιείται κατόπιν εμφάνισης συμπτωμάτων, ωστόσο πολλές γυναίκες με πρώιμο καρκίνο μαστού δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Γι’ αυτό ακριβώς και θα πρέπει όλες οι γυναίκες ανά διαστήματα να προχωρούν σε απεικονιστικές εξετάσεις. Η συχνότητα των απεικονιστικών εξετάσεων αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό, οικογενειακό ιστορικό. Εάν εντοπιστεί κάτι ύποπτο κατά τη διάρκεια των απεικονιστικών εξετάσεων ή υπάρξει ψηλαφητό ογκίδιο ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα, τότε ο γιατρός θα προχωρήσει στην κατάλληλη μέθοδο διάγνωσης για να βεβαιωθεί ή όχι για την ύπαρξη κακοήθειας. Στην περίπτωση που βρεθεί καρκίνος, τότε απαιτείται να γίνουν άλλες εξετάσεις για να καθορίσουν το στάδιο της νόσου.
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Δύο λόγια για την διάγνωση του καρκίνου
Οι απεικονιστικές εξετάσεις καθώς και οι μικροεπεμβατικές τεχνικές βιοψίας αποτελούν την βάση για μια σωστή και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου! Τα σύγχρονα μηχανήματα μειώνουν την έκθεση στην ακτινοβολία και οι νέες τεχνικές γίνονται όλο και πιο ανώδυνες.
Μαστογραφία
Η μαστογραφία μπορεί να διαγνώσει ένα ογκίδιο μαστού μόλις λίγων χιλιοστών, όταν ακόμη δεν μπορεί να ψηλαφηθεί από την γυναίκα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί έναν εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Η ποιότητα της μαστογραφίας έχει εξαιρετική σημασία για την σωστή αποτύπωση και διάγνωση ενός προβλήματος. Θα πρέπει να γίνεται σωστά και να ερμηνεύεται από ειδικό, έμπειρο ακτινολόγο μαστού!
Η γυναίκα χωρίς βεβαρυμένο ιστορικό θα πρέπει να κάνει την πρώτη της μαστογραφία σε ηλικία 40 ετών. Αυτή η μαστογραφία θα χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης με τις μαστογραφίες που θα διενεργούνται στο μέλλον.
Μια γυναίκα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να ξεκινήσει τον τακτικό, κλινικό, μαστογραφικό έλεγχο στα 30 έτη. Από αυτή την ηλικία θα πρέπει να υποβάλλεται και σε μαστογραφία και σε υπερηχογράφημα μαστών καθώς και σε Μαγνητική Μαστών κατά περίπτωση.
Με τους σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους οι γυναίκες δέχονται 50% με 70% λιγότερη ακτινοβολία συγκριτικά με παλαιότερης τεχνολογίας μαστογράφους. Η ψηφιακή τομοσύνθεση ενδείκνυται ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
Για τη μαστογραφία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό 8% – 12% περίπου των καρκίνων του μαστού δεν απεικονίζονται σε αυτή. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συμπληρώνεται με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό, σε συνδυασμό με υπερηχογράφημα μαστών, ιδιαίτερα αν η γυναίκα έχει πυκνούς μαστούς. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών επιτυγχάνει σωστή διάγνωση κατά 98% με 99%.
Ένα ύποπτο εύρημα στην ψηφιακή μαστογραφία θα πρέπει να επανελέγχεται επιτόπου με περισσότερες εικόνες της περιοχής, εντοπιστηκές – μεγενθυντικές λήψεις για διερεύνηση. Στην περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο εύρημα, τότε θα χρειαστεί βιοψία.
Υπερηχογράφημα μαστών
Το υπερηχογράφημα μαστών είναι ένα ανώδυνο τεστ που διενεργείται με τη χρήση ηχητικών κυμάτων που σκιαγραφούν ένα μέρος του σώματος. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο σε συνδυασμό με τη μαστογραφία, δεν εκθέτει το άτομο σε ακτινοβολία και δεν πονάει. Συνήθως, το υπερηχογράφημα μαστών χρησιμοποιείται επικουρικά για να διερευνηθούν πυκνοί μαστοί και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Επίσης βοηθά ώστε να διαχωριστούν οι κύστεις από τα συμπαγή ογκίδια και να διαχωρίσουμε ένα καλοήθη όγκο από ένα κακοήθη. Σε άτομα με όγκο στο μαστό, το υπερηχογράφημα μπορεί να αποτυπώσει και τυχόν διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το υπερηχογράφημα μαστών να υποκαταστήσει τη μαστογραφία.
Μαγνητική Τομογραφία
Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη μαστογραφία για την απεικόνιση των μαστών των γυναικών που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση ύποπτων περιοχών στο μαστό για ύπαρξη ευρημάτων. Η ψηφιακή μαστογραφία πραγματοποιείται συχνά σε γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού. Μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές μέγεθος του όγκου, να εντοπίσει τυχόν άλλους καρκίνους στο ίδιο μαστό ή να εξακριβώσει εάν υπάρχουν όγκοι στον άλλο μαστό.
Νέες διαδερμικές βιοψίες (μικρο-επεμβατικές) για την διάγνωση του καρκίνου
Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης (FNA) και η διαδερμική βιοψία κόπτουσας βελόνης (Core biopsy), μας δίνουν τη δυνατότητα λήψης ιστού, είτε με την μορφή κυττάρων, είτε με την μορφή ιστού. Είναι επιθυμητό η λήψη να γίνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση ακόμα και στις ψηλαφητές βλάβες. Επίσης, τεχνικές στερεοτακτικής βιοψίας με τη βοήθεια του μαστογράφου μας επιτρέπουν να παίρνουμε ιστό από ύποπτες, μη ψηλαφητές περιοχές, καθώς και από περιοχές με αποτιτανώσεις για ιστολογική ταυτοποίηση.